Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER;



Το Σύνδρομο Asperger πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Χανς Άσπεργκερ (Hans Asperger), το 1944. Πρόκειται για διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην επικοινωνιακή ικανότητα, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες, επαναλαμβανόμενες και στερεοτυπικές συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Τα άτομα που εμφανίζουν Σύνδρομο Άσπεργκερ παρουσιάζουν αυξημένη λειτουργικότητα, για αυτό το λόγο, θεωρείται από αρκετούς η πιο ήπια μορφή του αυτιστικού φάσματος και χαρακτηρίζεται ως «Λειτουργικός Αυτισμός».                                                  
Όσο αναφορά την κοινωνική αλληλεπίδραση, τα άτομα με Asperger παρουσιάζουν έλλειψη ενσυναίσθησης, η οποία έχει σημαντική επίδραση στην επικοινωνία με τους γύρω τους. Μπορεί να αδυνατούν να αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν και να περιγράψουν τα συναισθήματα τους ή των άλλων, να αδιαφορούν για την αναζήτηση κοινών ενδιαφερόντων με τους γύρω τους ή να εμφανίζουν έλλειψη κοινωνικής αμοιβαιότητας. Συνήθως, τα άτομα με Asperger παρουσιάζουν δυσκολία ή αδιαφορία στη συμμετοχή σε μία συζήτηση, δεν έχουν βλεμματική επαφή, ενώ χρησιμοποιούν έντονα τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου τους για να επικοινωνήσουν. H δυσκολία των ατόμων με Asperger στην κοινωνική αλληλεπίδραση επιφέρει τη δυσκολία διατήρησης σταθερών σχέσεων με άλλα άτομα και συχνά παρουσιάζεται τάση απομόνωσης λόγω της έλλειψης επικοινωνιακών δεξιοτήτων ή της έλλειψης ενδιαφέροντος.

Η επιδίωξη συγκεκριμένων και στενών ενδιαφερόντων είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Asperger. Μπορούν να συλλέξουν όγκους λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με ένα εξειδικευμένο θέμα, όπως τα ονόματα αστερισμών, χωρίς απαραίτητα να έχουν μια πραγματική κατανόηση του θέματος. Τα άτομα με Aspergerσυνηθίζουν να ασχολούνται με συγκεκριμένα αντικείμενα ή με εξειδικευμένα μέρη των αντικειμένων. Επιπλέον, μπορούν να επιδεικνύουν υπερβολικό ενδιαφέρον ή πλήρη αδιαφορία σε αισθητηριακά ερεθίσματα από το περιβάλλον. Σχετικά με τη συμπεριφορά, τα άτομα με Asperger πιθανώς να έχουν προσκόλληση σε ένα άκαμπτο καθημερινό πρόγραμμα και να κινούνται με στερεότυπους και επαναλαμβανόμενες τρόπους.

Η απόκτηση των γλωσσικών δεξιοτήτων στα άτομα με Asperger πραγματοποιείται χωρίς σημαντική καθυστέρηση. Ωστόσο, η ομιλία τους μπορεί να χαρακτηρίζεται από μονοτονία ή παράξενη τονικότητα, έντονη πολυλογία, αδυναμία προσαρμογής της έντασης της φωνής ανάλογα με το κοινωνικό πλαίσιο και μονομέρεια ως προς τα θέματα συζήτησης. Επίσης, τα άτομα με Asperger παρουσιάζουν δυσκολία στην κατανόηση της μεταφορικής γλώσσας και τείνουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα κυριολεκτικά.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή. Οι έρευνες έχουν δείξει την πιθανότητα μιας γενετικής βάσης, ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί μία σαφή, κοινή παθολογία.

Μαρία Βράιλα

 Ψυχολόγος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου