Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΜΕ ΑΓΑΠΑΩ;



Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν αγαπάς τον εαυτό σου; Αν υπολογίζεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου ή δίνεις πάντα προτεραιότητα στην κάλυψη των επιθυμιών των άλλων, παραγκωνίζοντας τον εαυτό σου; Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέπτεσαι; Αναγνωρίζεις τα όμορφα σημεία στην εμφάνισή σου ή βρίσκεις μόνο μειονεκτήματα;
Το σώμα σου και η εμφάνισή σου είναι από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν αν αγαπάς τον εαυτό σου. Το ενδιαφέρον για την εικόνα σου, δείχνει ότι αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου ως άξιο περιποίησης και φροντίδας. Στοιχεία που αναζητάς και από τους γύρω σου. Ένα άτομο που δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον εαυτό του, αναμένει ανάλογο τρόπο συμπεριφοράς εκ μέρους των άλλων. Ως αποτέλεσμα, εμπλέκεται σε σχέσεις που δεν καλύπτονται οι συναισθηματικές του ανάγκες, θεωρώντας ότι αυτό του αξίζει και είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να έχει.
Η αναγνώριση των ικανοτήτων σου και η επίτευξη στόχων αποτελούν ακόμη ένα στοιχείο πίστης στον εαυτό σου. Άτομα που φοβούνται να θέσουν στόχους και να αναλάβουν ευθύνες, δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους και προτιμούν να υποτάσσονται στους άλλους. Νιώθουν θαυμασμό για όσους εξελίσσονται, αλλά οι ίδιοι επιλέγουν μία καθημερινή περπατημένη οδό, αποφεύγοντας τις αλλαγές. Προτιμούν να μένουν σε μία κατάσταση – επαγγελματική ή προσωπική – που δεν τους πληροί, παρά να λάβουν τα ηνία της ζωής τους στα χέρια τους και να διεκδικήσουν τα θέλω τους.
Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, εκφράζεις ανεμπόδιστα τη γνώμη σου, χωρίς να ανησυχείς αν θα γίνεις ή όχι αρεστός. Δε γίνεσαι «χαμαιλέοντας», υιοθετώντας συμπεριφορές και σκέψεις άλλων, προκειμένου να ενταχθείς σε μία ομάδα και να κερδίσεις τη συμπάθεια όλων. Ο άνθρωπος που εμπιστεύεται τον εαυτό του και έχει διαμορφώσει την προσωπική του θεώρηση για τον κόσμο, ξέρει ότι δε γίνεται να αρέσουμε σε όλους, όπως δε γίνεται να μας αντιπαθούν και όλοι. Και αυτό δεν τον πειράζει.
Ο άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του, αγαπά και τους άλλους. Αγαπά τη ζωή, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την καθημερινότητα του. Όταν θυμώνεις με οτιδήποτε συμβαίνει, όταν βλέπεις εμπόδια παντού, σημαίνει ότι δεν είσαι ευτυχισμένος με τη ζωή που κάνεις. Και όταν αγαπάς τον εαυτό σου, επιδιώκεις να έχεις μία πορεία ζωής που θα σε χαροποιεί και θα σου προσφέρει θετικά συναισθήματα. Επιδιώκεις τη συναναστροφή σου με ανθρώπους που σε αγαπούν και επιλέγεις δραστηριότητες που σε κάνουν να περνάς καλά.

Δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου:
ü Γράψε σε ένα χαρτί τρία θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου και τρία πράγματα στα οποία είσαι καλός. Τοποθέτησέ το σε ένα εμφανές σημείο στο δωμάτιό σου που θα μπορείς να το βλέπεις καθημερινά.
ü Κατέγραψε 10 ατομικά δικαιώματα που θεωρείς ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά από τους γύρω σου και διεκδίκησέ τα.
ü Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις για τον εαυτό σου: «Κάτι που κάνω καλά είναι...»,  «Κάτι στο οποίο βελτιώνομαι είναι...»,  «Δεν φοβάμαι...», «Με επαινούν όταν...», «Είμαι περήφανος/η για...», «Έμαθα σε κάποιον...».
ü Θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό σου. Θυμήσου ότι μερικές φορές θα αποτύχεις και θα κάνεις λάθη. Άλλωστε ποιος δεν έχει αποτύχει σε κάτι, έστω και μία φορά στη ζωή του;
ü Μην επωμίζεσαι τις ευθύνες και τα λάθη των άλλων. Δε μπορείς να τρέχεις για όλους. Όσα περισσότερα καθήκοντα αναλαμβάνεις, τόσες περισσότερες απαιτήσεις θα έχουν οι άλλοι από σένα.
ü Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου καθημερινά, όσο φορτωμένο πρόγραμμα και αν έχεις, προκειμένου να ασχοληθείς με κάτι που σου αρέσει και σε αποφορτίζει.
ü Τροποποίησε οτιδήποτε δε σου αρέσει στην εμφάνισή σου. Κάνε ψώνια, ξεκίνα γυμναστική, άλλαξε το χρώμα των μαλλιών σου.
ü Αν δε είσαι ευχαριστημένος με την καθημερινότητά σου είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, εξέτασε τα υπέρ και τα κατά που θα επιφέρει μία αλλαγή. Μη διστάσεις να απευθυνθείς σε ένα ειδικό που θα σε βοηθήσει να επιλύσεις οποιοδήποτε προβληματισμό σου και να τροποποιήσεις καταστάσεις που δε σε ικανοποιούν.



Μαρία Βράιλα
Ψυχολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου